Bubamara - Imunoglukan P4H
 • Bubamara je insekt

  Bubamare žive duže od većine drugih insekata. Odrasle bubamare obično žive od 3 do 9 meseci. Neke bubamare mogu čak živeti 2 ili 3 godine!

  Na svetu je skoro 5.000 različitih vrsta bubamara. U mnogim zemljama smatra se da bubamare donose sreću. Kada sledeći put bubamara doleti do tebe, obavezno zaželi nešto!

 • Kako se bubamare štite od neprijatelja?

  Priroda je razvila jedinstveni upozoravajući sistem u boji. Crvena, žuta i crna boja upozoravaju napasnike da radije izbegavaju insekte ili bube u tim bojama za ručak. Boje upozoravaju da životinja može da bude otrovna, lošeg ukusa ili da je sposobna boriti se.

  Bubamare su crvene i imaju crne tačke i gorku krv, koja većini napadača ne odgovara.

   

 • Bubamare su najbolje prijateljice baštovana

  Bubamare su najbolje prijateljice baštovana jer vole jesti insekte koji mogu škoditi biljkama, posebno lisne vaši.

  Pošto su veoma efikasne u istrebljivanju štetočina, često se upotrebljavaju kao biološka kontrola štetočina u baštama i na poljima umesto veštačkih pesticida.

   

 • Gde je jedna, verovatno ih je još više

  Bubamare nisu samotnjaci, veoma su društvene i vole biti u grupama. To im zimi pomaže u očuvanju toplote.

  Naučnici su otkrili grupe sa više od milion bubamara. Da li možeš da zamisliš kolika je to količina sreće na jednom mestu?

  Bubamare vole biti na toplom i kada se temperatura spusti na manje od 13 °C, uopšte ne lete. Zimi spavaju zimski san i odmaraju se do proleća.

 • Bubamare imaju i neprijatelje

  Za razliku od insekata, bubamare nemaju mnogo prirodnih neprijatelja. Njihova krv je kao što smo već rekli gorka, zato ih većina životinja ostavlja na miru. Kada su ugrožene, ispuste kap krvi i tako odbiju napadače.

  Nekim paukovima ne smeta loš ukus bubamara ako upadnu u njihovu mrežu. Isto tako ose, vilinski konjici i mravi neće se preterano buniti ako im bubamare budu na jelovniku.

   

 • Bubamare su spora bića

  Najveća brzina većine bubamara je 24 kilometra na sat. To znači da su mnogo sporije od većine insekata. Za poređenje, neki vilinski konjici mogu leteti brzinom od skoro 100 kilometara na sat!

 • Da li nam tačke govore o starosti bubamare?

  Ne! Bubamare imaju različit broj tačaka. Neke bubamare imaju čak 24 tačke, a većina bubamara živi samo do godinu dana. Broj tačaka sa starenjem se ne menja, a bubamare ne mogu dobiti ili izgubiti tačke. Istina je doduše da tačke s vremenom blede.

 • Da li bubamare grizu?

  Kada bubamara uhvati plen, upotrebi svoje snažne čeljusti da ga pojede. Bubamara može ugristi i nas, ali je premalena da bismo taj ujed mogli osetiti. Bubamare imaju šest nožica i dva para krila. Imaju i antenicu koja im pomaže da registruju jestivi plen u svojoj blizini.

 • Bubamare u vasioni

  Američka vasionska agencija NASA poslala je 1999. godine u vasionu četiri bubamare i lisne vaši da proveri njihovo kretanje u bestežinskom prostoru. Bubamare su simpatično nazvali po grupi The Beatles (u prevodu Insekti), među posadom su bili John, Paul, Ringo i George.

  Bubamare su preživele let i pojele lisne vaši u nepoznatoj okolini mikrogravitacije. Bubamarama vasiona odgovara!

 • Bitka za preživljavanje

  Odrasla bubamara sposobna je pojesti do 270 lisnih vaši na dan. Ako je hrane premalo, bubamare će za opstanak napraviti sve, čak će i pojesti jedna drugu.

  Gladna bubamara napraviće obrok od bilo kojeg mekog i jestivog rođaka koji joj se nađe na putu. Najčešće su to mlade bubamare ili ličinke. I jajašca takođe osiguravaju dovoljno belančevina za preživljavanje ako u okolini ponestane lisnih vaši.