Sara Kramberger, mag. hem.
Početna >Imunoblog >Zanimljivo > 4 korisna saveta: zašto ostati kod kuće kada smo prehlađeni ili bolesni?

4 korisna saveta: zašto ostati kod kuće kada smo prehlađeni ili bolesni?

Mučnina, kašalj, povišena telesna temperatura…. A pred vama je novi dan, pun obaveza i neodložnih poslova. Da li vam je to poznato? Šta učiniti? Ostati kod kuće ili ipak privesti radni dan kraju? Navodimo 4 razloga zašto ostati kod kuće.

 

 

1. Odgovorno ponašanje prema kolegama

Znakovi prehlade su curenje nosa, kijanje i kašljanje. Poslednja istraživanja pokazuju da se mikrobi (bakterije, virusi) šire brže nego što mislite. Uglavnom se šire ’’kapljičnim’’ putem, a na osnovu eksperimenata naučnici su otkrili da kijanje i kašljanje mogu da izbace kapi u okolinu brzinom od najmanje 150 km/h. Kijanjem čak više i od 100.000 kapi koje sadrže mikrobe koji mogu da prenesu razne viruse (npr. virus gripe, adenoviruse, respiratorni sincicijski virus – RSV).

Vaš odlazak na posao samo povećava rizik od širenja bolesti. Razmislite da li ima smisla zaraziti i kolege s posla.

2. Zaustavite širenje virusa i zaštitite rizične grupe

Svakodnevno se ne susrećete samo s kolegama. Da li ste ikad pomislili na starije ljude i decu ili osobe sa hroničnim bolestima? Virusi ne biraju, nego samo čekaju da pronađu pravog domaćina da bi se mogli razmnožavati. Sa svakim, čak i letimičnim kontaktom dodajemo kamenčić u mozaik svojih susreta, odnosno putovanja virusa. Moramo biti svesni činjenice da mlađe osobe imaju lakši tok bolesti, a starije imaju veći rizik od ozbiljnijih komplikacija. Da li ste svesni odgovornosti inficiranog pojedinca?

3. Oporavak

Odmor i još jednom odmor. Odmaranjem u svom domu možemo obezbediti najbolje šanse za ozdravljenje. Odmor ubrzava proces oporavka i ne izlažemo se riziku od još većih komplikacija, što bi moglo dodatno produžiti bolovanje. Sredstva za snižavanje telesne temperature, topli napici, uravnotežena ishrana i odmor pomažu organizmu da se brže oporavi. Međutim, ako telu pružimo dodatne »hranljive materije« kroz odabrane proizvode za jačanje imunog sistema (npr. Imunoglukan P4H® ACUTE kapsule), oporavak je garantovan.

Kapsule Imunoglukan P4H® ACUTE su dodatak ishrani koji sadrži trostruku dozu prirodnog bioaktivnog Imunoglukana®, vitamin C i cink, koji podupiru funkcionisanje imunog sistema. Kapsule Imunoglukan P4H® ACUTE namenjene su za kratkotrajnu primenu u vreme povećanih potreba organizma. Uzimajte 1 kapsulu dnevno 5 uzastopnih dana, najbolje ujutro ili naveče na prazan stomak.

Opšte pravilo je da bismo trebali da ostanemo kod kuće još najmanje 24 sata otkako više nemamo povišenu temperaturu bez uzimanja analgetika. 

Opšte pravilo je da bismo trebali da ostanemo kod kuće još najmanje 24 sata otkako više nemamo povišenu temperaturu bez uzimanja analgetika. Tablete protiv bolova suzbijaju simptome, ali ne pomažu u oporavku. To je još jedna potvrda da nam je potreban odmor i bežanje od svakodnevnih aktivnosti. Preuranjeni povratak na posao može imati i negativne zdravstvene posledice, a među njima je i povećana osetljivost na respiratorne infekcije.

4. Radna produktivnost

Mislite li da ste uprkos bolesti vrlo produktivni na radnom mestu? Nažalost, moramo vas razočarati, istraživanja pokazuju da bolesna osoba postiže samo 60% prosečne produktivnosti na poslu. Bolest i umor čine svoje pa se mogućnost grešaka drastično povećava. Štaviše, istraživanja pokazuju da bolesna osoba na radnom mestu gubi dosta vremena, pre svega zbog loše koncentracije i umora. To samo potvrđuje da je i za poslodavca povoljnije da radnik za to vreme iskoristi mogućnost bolovanja.

Pri tome je ključno da budemo svesni posledica koje bi mogle nastati neodgovornim ponašanjem. Posao može čekati ili ga može obaviti druga osoba, a život je samo jedan. Uz manji broj grešaka provešćemo ga kvalitetnije i ispunjenije. Zato kad smo bolesni, ostanimo kod kuće i zaštitimo sebe i ljude oko nas!

Dodatak ishrani Imunoglukan P4H® ne smeju uzimati pacijenti sa presađenim organima. Pacijenti koji su na terapiji imunosupresivima mogu uzimati Imunoglukan P4H® samo po prethodnom savetovanju sa lekarom.

Dodatak ishrani nije zamena uravnoteženoj i raznovrsnoj ishrani.