Uredništvo Imunoglukan P4H<sup>®</sup>
Početna>Imunoblog>Imunoglukan P4H®> 7 saveta za kućnu apoteku

7 saveta za kućnu apoteku

Koliko je dobro zdravlje važno, obično ustanovimo tek kada ga izgubimo. Pa ipak, trebali bismo da ga pažljivo negujemo i budemo zahvalni na njemu. Zato je važno da nam podrška bude i dobro snabdevena kućna apoteka koja će pružiti efikasnu prevenciju i prvu pomoć svim članovima porodice. Kako? Za sve vas koji na prvo mesto stavljate zdravlje porodice odabrali smo sedam saveta. 

 

 

1. Za jak imuni sistem

Najbolji „lek“ je jak imuni sistem koji omogućava da se svi procesi u organizmu odvijaju nesmetano i da nas mikroorganizmi sa kojima se susrećemo na svakom koraku ne ugrožavaju. Za regulisani imuni sistem najbolje ćemo se pobrinuti zdravim načinom života, koji uključuje uravnoteženu ishranu, redovnu i dovoljno intenzivnu fizičku aktivnost, dobru higijenu spavanja i efikasno savladavanje stresa. Budući da je zdrav način života često prevelik izazov u užurbanosti svakodnevnice, redovna podrška imunom sistemu trebala bi postati svesna oduka i navika. Naročito u jesenjim i zimskim mesecima, kada su prehlade i infekcije učestalije, kao i u vreme pojačanih psihofizičkih napora trebali bi uzimati prirodne preparate za jačanje imuniteta. Dokazano je da su preparati sa Imunoglukanom efikasni. Proizvodi Imunoglukan P4H® sadrže Imunoglukan®, koji je prirodan bioaktivni sastojak izolovan iz gljive bukovače i povoljno deluje na oslabljen imunitet. Pored Imunoglukana proizvodi takođe sadrže vitamin C i cink, a primereni su za odrasle i decu od prve godine života.

2. Stop visokoj temperaturi

Pored veselih susreta sa kolegama na poslu i prijateljima u školi, jesen donosi i manje prijatan susret sa virusima i bakterijama a posledično i infekcijama. Zato bi uvek trebalo da imamo pri ruci termometar za merenje telesne temperature i lekove protiv visoke temperature. Lekovi koji sadrže paracetamol su najpogodniji za lečenje visoke temperature kod dece. Tim lekovima ne kontrolišemo samo visoku temperaturu već ublažavamo i bolove i opšti osećaj mučnine. Lekovi za snižavanje telesne temperature za odrasle i decu su bez recepta dostupni u apotekama, a doziramo ih prema uputstvima lekara ili farmaceuta.

3. Stop bolovima u grlu

Bolovi u grlu su česta neprijatnost tokom svih godišnjih doba. Zato bi trebalo da u kućnoj apoteci imamo i pastile za grlo koje dezinfikuju i ublažavaju bolove. Pastile za bolove u grlu su različitih ukusa i obogaćene vitaminima pa za dete možemo da izaberemo pastile sa ukusom koji će mališanu biti prijatan uprkos neprijatnosti i smanjenom apetitu. Ali budite oprezni – pre kupovine pastila uvek proverite u uputstvima proizvođača da li je proizvod prikladan i za odrasle i za decu.

4. Stop kašlju

Sledeća dobro poznata smetnja je kašalj, koji ne opterećuje samo pacijenta već i sve koji žive pod istim krovom, naročito noću. Prema tome, u kućnoj apoteci trebali bi biti na raspolaganju različiti sirupi za kašalj. Ako nas muči produktivni kašalj, potreban nam je sirup za lakše iskašljavanje. Međutim, kada ne možemo spavati usled suvog i iritantnog kašlja, zdravlje i posledično san možemo da poboljšamo sirupom za smirivanje kašlja.

5. Stop zapušenom nosu i alergijama

Fiziološki rastvor je nezamenljiv u svakoj kućnoj apoteci jer vlaži sluzokožu nosa tokom prehlade i alergija, olakšava disanje i sprečava napredovanje inflamatornog procesa. Ako neko od članova porodice ima alergiju (ili ako je nema), u kućnoj apoteci je takođe dobro imati lek i mast protiv alergije (antihistaminici), koji u slučaju iznenadne alergijske reakcije (koja se može pojaviti zbog ugriza insekta) pružaju prvu pomoć samolečenjem.

6. Stop prolivu i povraćanju

Crevne infekcije su vrlo česte kod manje dece. Tokom zimskih meseci preovladavaju virusne crevne infekcije, a tokom letnjih meseci bakterijske. Najčešća posledica crevne infekcije je proliv koji može biti propraćen povraćanjem, bolovima i grčevima u stomaku, visokom temperaturom, glavoboljom i malaksalošću. Pošto proliv i povraćanje mogu brzo dehidrirati i oslabiti organizam, možemo sebi pomoći nadoknađivanjem izgubljene tečnosti i elektrolita. Zato bi pacijent trebalo da pije što više tečnosti. Ako sumnjamo na dehidrataciju, što se manifestuje suvim ustima, ređim mokrenjem i tamnijim urinom, pomoći će nam rastvor za rehidrataciju. Za regulisanje crevne flore preporučuje se da kod prvih znakova crevne infekcije, poput proliva i povraćanja, uzimamo mlečnokiselinske bakterije koje su dostupne u svakoj dobro snabdevenoj apoteci u obliku kapsula, a za malu decu u obliku kapi. Pri tome treba voditi računa da mlečnokiselinske bakterije uzimamo najmanje nedelju dana posle prestanka simptoma crevne infekcije.

7. Za rane i ranice

Kuhinjski i drugi poslovi u domaćinstvu su često propraćeni posekotinama, a nestašno detinjstvo najmlađih članova porodice prate ogrebotine i modrice. Zato ćemo biti zahvalni ako u kućnoj apoteci uvek nađemo dezinfekciono sredstvo, sterilnu gazu, prvi zavoj i flastere, kojima ćemo brzo sanirati rane i ranice.

 

Izvori:

https://www.medis.health/si/podpora-bolnikom/clanki/clanek/prirocna-domaca-lekarna-za-otroke/

https://www.waya.si/nc/izdelki-waya/waya/waya-kapljice/

https://www.gorenjske-lekarne.si/svetovanje-clanek/domaca-lekarna

https://www.gorenjske-lekarne.si/svetovanje-clanek/zascita-otroske-koze-pred-piki-zuzelk

Dodatak ishrani Imunoglukan P4H® ne smeju uzimati pacijenti sa presađenim organima. Pacijenti koji su na terapiji imunosupresivima mogu uzimati Imunoglukan P4H® samo po prethodnom savetovanju sa lekarom.

Dodatak ishrani nije zamena uravnoteženoj i raznovrsnoj ishrani.