Sara Kramberger, mag. hem.
Početna >Imunoblog >Zanimljivo > Budite zdravi tokom cele godine i uživajte u svom životu

Budite zdravi tokom cele godine i uživajte u svom životu

Prava umetnost je živeti jednostavan život, biti zadovoljan i srećan, a ne previše zabrinut i uplašen. Svakodnevno smo opterećeni nepotrebnim brigama oko toga kako stvari učiniti još boljima, zaraditi još više, biti više sa porodicom, završiti sve svoje poslovne obaveze, a da se pri tome čak i ne umaramo. To jednostavno nije moguće! Sve to je stres za naš organizam, a to itekako utiče na naše zdravlje. 

 

 

1. Pobrinite se za zdravu i regulisanu ishranu

Svakodnevno pripremajte redovne i raznolike obroke koji sadrže ugljene hidrate (voće, povrće, žitarice), proteine (mlečni proizvodi, meso, jaja, mahunarke) i zdrave masti (riba, koštuničasti plodovi, semenke). Kada kupujete hranu, imajte na umu da lokalna i domaća hrana sadrži mnogo više hranljivih sastojaka od one koja je prešla nekoliko hiljada kilometara. Na žalost, ne postoji hrana koja bi nas mogla zaštititi od virusa. Ipak postoje namirnice koje znatno jačaju imuni sistem.

Među njima su na prvom mestu borovnice. Bogate su antocijaninima, vrstom flavonoida koji utiču na imuni sistem.

Još bolji je izbor tamna čokolada jer je bogata antioksidansima koji pomažu u jačanju imunog sistema i štite ćelije od slobodnih radikala. Uprkos brojnim prednostima potrebna je umerena konzumacija s obzirom na to da je čokolada bogata kalorijama i zasićenim masnoćama. A nikako ne smemo da zaboravimo povrće, pre svega spanać i brokoli, koji sadrže malo »more« vitamina i minerala.

Ne zaboravite da pijete vodu! Voda je izvor života i neizostavno gorivo našeg organizma. U proseku preko dana iz hrane dobijemo 1000 ml vode, ali za normalno funkcionisanje su potrebna još najmanje dva litra (35 ml po kilogramu telesne mase). Da li mislite da je pijete dovoljno?

2. Kretanje u prirodi

Visoke temperature i sunce zovu nas da provedemo što više vremena u prirodi. To je odlična prilika da ga iskoristimo za porodične aktivnosti. Pored druženja i uživanja u međusobnom društvu postoji i mnogo pozitivnih uticaja na zdravlje i jačanje imunog sistema. Na prvom mestu bih istakla mentalno zdravlje, koje je povezano sa porodičnom srećom, ljubavlju i željom da budemo jedan pored drugog. Mentalno zdravlje je osnova za ispunjen i zdrav život.

Na drugom mestu možemo da naglasimo prednosti boravka i uživanja na svežem vazduhu. Redovnom fizičkom aktivnošću usporavamo oslobađanje hormona stresa, što nas dugoročno štiti od raznih bolesti. Moramo biti svesni da je stres najjača kočnica za imuni sistem.

I još jedna zanimljivost: redovna umerena fizička aktivnost deluje antiinflamatorno. Istraživanja pokazuju da se fizički aktivni ljudi ređe razbole od infekcije gornjeg respiratornog trakta. Iz ovog možemo potvrditi da aktivnosti jačaju imuni sistem.

Na kraju krajeva, nisu godine ono što se broji u životu, već život u godinama. – Abraham Lincoln

3. Vodite računa o higijeni

Virusi vrebaju na svakom koraku, u prodavnici, javnom prevozu, liftu itd. Tek kada dobijemo virusnu infekciju, shvatamo da su virusi ovde, sada i svugde. Trenutno nam preostaje samo redovno pranje ruku i dezinfikovanje stvari koje drugi dodiruju pre nas. Ako smo prehlađeni, takođe moramo da vodimo brigu o higijeni kašlja i nošenju maske.

Svaki dan odvojite vreme za sebe. Važno je da znate vratiti vaš organizam u ravnotežu i da svaki dan odvojite nekoliko trenutaka za sebe. Nije važno da li je to ujutru, tokom dana ili uveče. Zaustavite se, razmislite o svom danu i na čemu ste zahvalni. Ne treba vam mnogo, zar ne?

4. Uzimanje dijetetskih suplemenata može uspešno ojačati naše zdravlje

Svakodnevni brzi tempo života ostavlja posledice. To najčešće primećujemo u svom raspoloženju i unutrašnjem nemiru. Sve ove poteškoće mogu ukazivati na narušeni imuni sistem i potrebu za brzim reagovanjem. I sami znate da virusi dosta jače pogađaju slabije. Možemo birati između vitamina C, D, beta-glukana, mlečnokiselinskih bakterija koje regulišu crevnu mikrofloru i drugih. Proizvodi iz grupe Imunoglukan P4H® sadrže prirodni polisaharid Imunoglukan®, koji je izolovan iz gljive bukovače, kao i vitamin C i cink. Preporučujemo ih svima koji često boluju, brzo se iscrpljuju i izloženi su psihičkom ili fizičkom stresu.

Razne bolesti i epidemije izazvane virusima upozoravaju nas na to da moramo da vodimo računa o svom dobrom zdravlju.

Neka ovo bude vreme za promene. Uz kvalitetan način života, odgovornost i ljubav postavimo u prvi plan sebe i svoje najdraže. Neka svaki dan odgovara poznatom citatu: Carpe diem!

Dodatak ishrani Imunoglukan P4H® ne smeju uzimati pacijenti sa presađenim organima. Pacijenti koji su na terapiji imunosupresivima mogu uzimati Imunoglukan P4H® samo po prethodnom savetovanju sa lekarom.

Dodatak ishrani nije zamena uravnoteženoj i raznovrsnoj ishrani.