Sara Kramberger, mag. hem.
Početna >Imunoblog >Zanimljivo > Da li poznajete gljivu bukovaču?

Da li poznajete gljivu bukovaču?

Bukovača je veoma priznata gljiva u kuhinji koja je za vreme Prvog svetskog rata omogućavala preživljavanje i osnovu u kulinarstvu. Međutim, trenutno pomaže hiljadama ljudi u jačanju imunog sistema. Zvuči suludo, zar ne? Bukovača, odnosno Pleurotus ostreatus: zdrava namirnica koja se sastoji od čak 85% vode. Bogata je vlaknima, beta-glukanima i raznim lekovitim aktivnim supstancama.

 

 

Osnovne karakteristike bukovače

Bukovača se smatra najčešće uzgajanom gljivom na svetu. Gljiva ima oblik koji podseća na školjke kamenice. Ime gljive je uslovljeno njenim rastom, jer najčešće uspeva na deblima i panjevima listopadnog drveća. Da li ste ikada primetili školjkaste sivo-braon gljive koje liče na šešir i mirišu na anis? Ako je odgovor potvrdan, primetili ste da je donja strana klobuka bela i puna sitnih proreza.

Gljive možemo da uberemo u šumi, a možemo da se odlučimo i za kupovinu gljiva iz uzgoja. Moramo biti oprezni i upotrebljavati isključivo mlade i sveže gljive. Ako želimo da ih koristimo i u letnjim mesecima, možemo ih bez problema zamrznuti. Njima možete da obogatite mnoge obroke i impresionirate svoje najmilije. I ne samo to: budući da su izuzetno hranljive, omogućavate sebi pravi kompleks vitamina i minerala.

Sakupili smo nekoliko izvrsnih recepata sa bukovačama koje možete da zamenite vrganjima ili šampinjonima.

Imunoglukan® – visokoprečišćeni prirodni ekstrakt gljive bukovače

Prva primena bukovače u lekovite svrhe je zabeležena u petom veku u istočnjačkoj medicini. Od tada privlači pažnju upravo zbog svojih farmakološki aktivnih jedinjenja. Kasnijim saznanjima ustanovljen je pozitivan uticaj na jačanje imunog sistema.

Međutim, u poslednje vreme najviše pažnje se posvećuje imunom sistemu. Beta-glukan iz gljive bukovače deluje kao imunomodulator, što znači da neprestano reguliše i održava zdravu imunu ravnotežu.

Istraživanjem i poznavanjem bukovače proizvodnja je omogućila izolaciju visokoprečišćenog proizvoda koji može da se ugradi u razne farmaceutske oblike. Patentirani ekstrakt bukovače, poznatiji kao Imunoglukan®, dostupan je i na srpskom tržištu u paleti proizvoda Imunoglukan P4H® koja je namenjena zdravlju čitave porodice.

Da li vas zanima tok proizvodnje? Pogledajte video u nastavku.

Proizvodi Imunoglukan P4H®su dodatak ishrani sa Imunoglukanom, vitaminom C i cinkom. Klinička ispitivanja su pokazala da ovi proizvodi imaju bitan efekat na jačanje imunog sistema.

Priroda nas osvaja svojom lepotom, a uz malo odvažnosti i znatiželje možemo da otkrijemo mnogo više o njoj. Srećom, čovek od svog postanka istražuje i otkriva stvari koje nam je namenila majka priroda.

Jedna od njih je definitivno bukovača, ne samo zato što je omogućila preživljavanje već i zato što svojim blagotvornim delovanjem može da ublaži tegobe 21. veka. Prepustimo se harmoniji ukusa koje nam gljive dočaravaju na tanjiru!

Dodatak ishrani Imunoglukan P4H® ne smeju uzimati pacijenti sa presađenim organima. Pacijenti koji su na terapiji imunosupresivima mogu uzimati Imunoglukan P4H® samo po prethodnom savetovanju sa lekarom.

Dodatak ishrani nije zamena uravnoteženoj i raznovrsnoj ishrani.