Početna >Imunoblog >Stručno > Imunitet je vrlo bitan. Znate li kako funkcioniše?

Imunitet je vrlo bitan. Znate li kako funkcioniše?

Priča o imunitetu je vrlo složena, ali recept za njegov pravilan i snažan rad je jednostavan i podrazumeva pravilnu ishranu i zdrav način života, koji uključuje dovoljno sna, odmora i rekreativnu fizičku aktivnost.

Imuni sistem organizma sastoji se od niza različitih ćelija, tkiva i organa čiji je osnovni zadatak zaštititi organizam od nepoznatih supstanci, odnosno antigena.

 

 

Nastanak imunog sistema kod dece

Imunitet se formira pre rođenja i to je urođeni, tzv. nespecifični imunitet, koji se smatra prvom linijom odbrane našeg organizma. Već samim rođenjem dete preuzima majčin mikrobiom koji nastanjuje njegov gastrointestinalni i respiratorni trakt, kao i kožu, a dojenjem nastavlja dobijati antitela i probiotike koji nadalje formiraju imuni odgovor. Dolazeći u kontakt sa spoljašnjim svetom, dete stiče tzv. specifični imuni odgovor i stvara antitela koja brane organizam od tačno određenih antigena.

Na rad imunog sistema utiče čitav spoljašnji svet, a u prvom redu podneblje u kojem se dete rodilo i u kom odrasta, kao i hrana koju jede. Pravilan način ishrane i aktivan način života su osnov za razvoj i održavanje pravilnog i snažnog rada imunog sistema. 

Hrana za snažan imuni sistem

Hrana sadrži hranljive materije koje mogu direktno uticati na rad imunog sistema. Vitamini, poput vitamina A, C, D, E i B-kompleksa i mineralnih materija kao što su u prvom redu cink, selen i bakar deluju na regulaciju rada imunog sistema. Vitamini i mineralne materije neposrednim ili posrednim reakcijama deluju na zaštitnu funkciju sluzokože i kože, kao i na stvaranje imunih ćelija poput makrofaga, neutrofila i limfocita.

Šta utiče na imuni sistem?

Imuni sistem je neprestano pod uticajem okoline u kojoj se nalazimo. Svaka neravnoteža poput:

  • nepravilne ishrane,
  • nedovoljno sna,
  • nedostatka ili prekomerne fizičke aktivnosti,
  • izlaganja nepogodnim vremenskim uslovima

stvara stres za naš organizam koji je tada podložan infekcijama i razvoju mnogih bolesti.


Hrana sadrži hranljive materije koje mogu direktno uticati na rad imunog sistema. 

Snažan ili slab imunitet

Na sve ove promene imuni sistem daje odgovor stvarajući određeni tip i količinu imunih ćelija i molekula, što ga može okarakterizovati kao „dobar“ ili „loš“, „snažan“ ili „slab“ imunitet. S obzirom na to da moderna zapadnjačka kultura često podrazumeva stalno izlaganje neuravnoteženom stilu života, imuni odgovor je često nedovoljno snažan, pa čak i u potpunosti neadekvatan, a moguće posledice su česte infekcije i bolesna stanja.

Pomoć imunom sistemu

Upravo iz tog razloga nauka je krenula u istraživanje prirodnih supstanci iz hrane i biljaka koje bi mogle dodatno da poboljšaju, odnosno da moduliraju rad imunog sistema i zbog toga se sve više govori o supstancama koje imaju imunomodulatorno delovanje, tj. imunomodulatorima.

Čuvajte svoj imunitet da bi on mogao čuvati vas!

Pored vitamina i mineralnih materija snažno imunomodulatorno delovanje imaju probiotici, polifenoli i supstance poput beta-glukana, kao i jedinjenja koja se nalaze u pojedinim biljnim vrstama poput mente, rodiole i drugih. Imunomodulatorno dejstvo obuhvata podsticanje imunog sistema na proizvodnju imunih ćelija (leukocita i limfocita), a s druge strane smanjivanje nepravilnog, odnosno autoimunog odgovora gde imuni sistem napada sopstvene telesne ćelije i tkiva.

Beta-glukani

Jedna od najistraženijih imunomodulatornih supstanci su beta-glukani. To su složeni ugljeni hidrati koji su prirodno prisutni u kvascu i gljivama. Klinička ispitivanja su pokazala da beta-glukan iz gljiva, posebno iz gljive bukovače, ima značajno snažnije terapeutsko dejstvo od onih iz kvasca. Delovanje beta-glukana se najčešće manifestuje u aktivaciji makrofaga, imunih ćelija koje štite organizam od infekcija, a isto tako već dugo je poznato njegovo antikancerogeno delovanje.

Dodatak ishrani Imunoglukan P4H® ne smeju uzimati pacijenti sa presađenim organima. Pacijenti koji su na terapiji imunosupresivima mogu uzimati Imunoglukan P4H® samo po prethodnom savetovanju sa lekarom.

Dodatak ishrani nije zamena uravnoteženoj i raznovrsnoj ishrani.