Nina Fridrih, mr pharm.
Početna >Imunoblog >Zanimljivo > Jakim imunim sistemom u bitku protiv bakterija i virusa

Jakim imunim sistemom u bitku protiv bakterija i virusa

Mikroorganizmi su deo svakodnevnice, a nalaze se u vazduhu, vodi, na različitim površinama i u/na našim telima. Mnoštvo mikroba živi u i na našem telu, a da nam pri tome ne uzrokuje štetu, a neki su čak i korisni za zdravlje (npr. za varenje). Međutim, ponekad se dogodi da ti mikrobi uđu u telo, a naši odbrambeni mehanizmi nas ostave na cedilu i onda se javljaju bolesti. To se često dešava u najneprikladnijem trenutku pa pomislimo: »Sada mi stvarno nije trebalo da se razbolim!«. 

 

 

Uzročnici bolesti su bakterije, virusi i ponekad gljivice. Najčešće bakterijske infekcije su angina i upala pluća, a za borbu protiv bakterija koriste se antibiotici. Nasuprot tome, grip i prehladu uglavnom uzrokuju virusi. U tom slučaju antibiotici nisu efikasni.

Prilikom virusnih infekcija najčešće sami sebi pomažemo ublažavanjem tegoba (simptomatskom terapijom). Važno je da se mnogo odmaramo i da pijemo dovoljno tečnosti da bismo pomogli imunom sistemu u borbi. Kada se pojavi povišena telesna temperatura ili su prisutni bolovi, koriste se lekovi za snižavanje telesne temperature (antipiretici) i lekovi protiv bolova (analgetici) – najčešći su paracetamol, acetilsalicilna kiselina i ibuprofen. Kod zapušenog nosa primenjuju se denkogestivi u obliku spreja ili kapi koji nam olakšavaju disanje smanjenjem izlučivanja sekreta. Kod suvog ili iritantnog kašlja koriste se lekovi protiv kašlja (antitusici), a kod zrelog kašlja uzimaju se lekovi za ublažavanje iskašljavanja. Često se primenjuju lekovi koji sadrže kombinacije aktivnih supstanci.

Međutim, moramo se zapitati zašto je uopšte nastupila infekcija, zašto nismo mogli da se odupremo bakteriji ili virusu koji nas je napao? 

Jak imuni sistem je ključna odbrana našeg organizma. Imunitet spada među najvažnije nosioce našeg zdravlja, štiti telo od prodora mikroba i napada one koji uspeju da uđu u naš organizam. Da bismo očuvali jak imuni sistem, moramo pre svega da se pobrinemo za zdrav način života: dobru telesnu kondiciju, odgovarajuću ishranu i dovoljno odmora. Odvojimo malo vremena za sebe svaki dan, za rekreaciju ili opuštanje, bez griže savesti.

Kada je imuni sistem oslabljen, dobro ga je očvrsnuti prirodnim preparatima koji utiču na jačanje imuniteta. Uzimanje ovih proizvoda se preporučuje preventivno, a i prilikom već razvijene infekcije da bismo svom telu omogućili brži oporavak. Zdrav imuni sistem dugoročno nas štiti od infektivnih bolesti.

Proizvodi Imunoglukan P4H® spadaju u grupu imunomodulatora, što znači da regulišu odgovor imunog sistema. Sadrže prirodni bioaktivni polisaharid Imunoglukan® izolovan iz gljive bukovače. Nakon što se ta supstanca veže za receptore imunih ćelija, aktivira imuni odgovor po čitavom organizmu. Sadrži i važne antioksidanse vitamin C i cink, koji deluju potporno, štite ćelije od uticaja štetnih materija iz okoline i nadoknađuju povećanu potrebu kod iscrpljenosti i infekcija.

 

Izvori:
https://www.gorenjske-lekarne.si/svetovanje-clanek/prehlad-in-gripa
www.sfd.si/uploads/datoteke/13dsl.pdf

Dodatak ishrani Imunoglukan P4H® ne smeju uzimati pacijenti sa presađenim organima. Pacijenti koji su na terapiji imunosupresivima mogu uzimati Imunoglukan P4H® samo po prethodnom savetovanju sa lekarom.

Dodatak ishrani nije zamena uravnoteženoj i raznovrsnoj ishrani.