Uredništvo Imunoglukan P4H<sup>®</sup>
Početna>Imunoblog>Stručno> Kako razlikovati grip, prehladu i COVID-19?

Kako razlikovati grip, prehladu i COVID-19?

Obična prehlada, grip i COVID-19 su virusne bolesti koje se prenose kapljičnim putem i rukama, a s obzirom na spektar različitih simptoma i kliničkih manifestacija do kojih mogu dovesti, ključ pravilne dijagnostike i pravovremene reakcije je adekvatno razlikovanje ove tri respiratorne virusne infekcije.

 

 

Ako bismo morali da sumiramo najvažnije razlike u simptomima između prehlade, gripa i COVID-19, mogli bismo reći da se grip javlja uvek u ovo doba godine kada ga i očekujemo (zima), počinje iznenadnom i jakom temperaturom, bolovima u mišićima i opštom slabošću. S druge strane, prehlada se može javiti tokom cele godine, započinje blagim simptomima, obično bez temperature i odmah sa začepljenjem ili curenjem nosa.

Kada govorimo o novoj koronavirusnoj bolesti, COVID-19 obično ne počinje naglo i javlja se sa blagom groznicom, suvim kašljem koji je blag tokom prve nedelje bolesti, a tek kasnije postaje jači (kod gripa kašalj obično počinje na početku bolesti, tj. nakon 2–3 dana bolesti), a najčešće u početku nema bolova u mišićima koji se javljaju kod gripa. Takođe, glavobolja kod gripa se po pravilu obično javlja odmah, i to jakog intenziteta, dok je mnogo ređa kod COVID-19.

U nastavku smo za vas pripremili tabelu sa tipičnim simptomima različitih respiratornih infekcija koji vam mogu pomoći u njihovoj diferencijaciji i blagovremenoj reakciji.

Simptomi

COVID-19

Grip

Prehlada

Temperatura

Da (u 50–90 % pacijenata)

Da

(3–4 dana)

Retko

Glavobolja

Ponekad

Jaka

Retko

Bol u mišićima

Često

Često, jak

Retko

Umor

Ponekad

Često, jak

Blag

Malaksalost

Ponekad (progresivna

Često (rani simptomi)

Nikad

Zapušen nos

Retko

Ponekad

Često

Curenje iz nosa

Retko

Ponekad

Često

Upaljeno grlo

Ponekad

Često

Često

Kašalj

Često (suv kašalj)

Često (može biti ozbiljan)

Blag do umeren

Kratak dah

Kod pacijenata sa ozbiljnim simptomima

Retko

Retko

Dijareja

Ponekad

Ponekad (kod dece)

Ne

Gubitak čula ukusa I mirisa

Često

Retko

Retko

Na osnovu izveštaja CDC, WHO i AAAAI.

Nikada ranije nije bilo neophodnije da svako učini najbolje što može za sebe i svoj imunitet. Pored osnovnih koraka kao što su zdrava ishrana i dovoljan unos tečnosti, izbegavanje zatvorenih prostora i gužve, kao i redovno pranje ruku, tu je i primena dijetetskih suplemenata koji jačaju imuni odgovor organizma kao zaštita od infekcije i neophodna podrška u oporavku imunog sistema nakon infekcije.

Imunoglukan P4H sa vitaminom C i cinkom je jedan od retkih proizvoda za koji su u brojnim kliničkim ispitivanjima dokazali efikasnost u terapiji i prevenciji infekcija disajnih puteva. Preporuka je uzimati Imunoglukan P4H onda kada je neophodno ojačati imunitet i ponovo pokrenuti antivirusnu zaštitu. Imunoglukan pored ovih efekata ima i protivupalno dejstvo, a njegov antioksidativni način delovanja dodatno smanjuje oksidativni stres nakupljen u našem organizmu i dodatno smanjuje i umor i malaksalost.

Dodatak ishrani Imunoglukan P4H® ne smeju uzimati pacijenti sa presađenim organima. Pacijenti koji su na terapiji imunosupresivima mogu uzimati Imunoglukan P4H® samo po prethodnom savetovanju sa lekarom.

Dodatak ishrani nije zamena uravnoteženoj i raznovrsnoj ishrani.