Uredništvo Imunoglukan P4H<sup>®</sup>
Početna>Imunoblog>Stručno> Kliničko ispitivanje: Sportisti koji su uzimali Imunoglukan P4H imaju manje infekcija disajnog sistema

Kliničko ispitivanje: Sportisti koji su uzimali Imunoglukan P4H imaju manje infekcija disajnog sistema

Adekvatna telesna aktivnost je korisna za rad imunog sistema, a preopterećenost i nedovoljna regeneracija (takozvana hronična imunosupresija) stvarno slabi imuni sistem i u takvim slučajevima postoji veći rizik od pojave infekcija disajnog sistema kao što su prehlada i grip.

 

 

U istraživanju objavljenom u stručnom časopisu European Journal of Applied Physiology* zaključeno je da se kod sportista koji su uzimali dodatak ishrani sa imunoglukanom imuni sistem jača pa ređe obolevaju od infekcija gornjeg dela disajnog sistema.

U istraživanju su proveravali efekte imunoglukana, nerastvorljivog oblika beta-glukana izolovanog iz gljive Pleurotus ostreatus, za koji je prethodno dokazano da podstiče rad imunog sistema. U istraživanju je bilo uključeno 50 sportista koji su tri meseca uzimali kapsule sa imunoglukanom (aktivna grupa), odnosno placebom (kontrolna grupa). Simptomi infekcija disajnog sistema praćeni su 6 meseci; 3 meseca pre početka terapije i 3 meseca u vreme uzimanja imunoglukana, odnosno placeba.

Više prirodnih ćelija ,"ubica", koje pomažu u borbi protiv infekcija

Rezultati su pokazali da su sportisti koji su uzimali dodatak ishrani sa imunoglukanom u poređenju sa kontrolnom grupom imali viši nivo prirodnih ćelija ,"ubica", (NK) – ćelija u imunom sistemu koje pomažu u borbi protiv infekcija i manji broj simptoma infekcija gornjeg dela disajnog sistema. Infekcije gornjeg dela disajnog sistema u važnom periodu treninga ili na takmičenjima mogu negativno uticati na rezultate sportista. Istraživači zaključuju da je za sportiste koji intenzivno treniraju dodatak ishrani s imunoglukanom koristan jer pomaže održavati otpornost.

* Bergendiova K, Pleuran (β-glucan from Pleurotus ostreatus) supplementation, cellular immune response and respiratory tract infections i athletes. European Journal of Applied Physiology, September 2011, 111 (9): 2033–40. 

Dodatak ishrani Imunoglukan P4H® ne smeju uzimati pacijenti sa presađenim organima. Pacijenti koji su na terapiji imunosupresivima mogu uzimati Imunoglukan P4H® samo po prethodnom savetovanju sa lekarom.

Dodatak ishrani nije zamena uravnoteženoj i raznovrsnoj ishrani.