Jelena Novaković, mag.farm.
Početna >Imunoblog >Imunoglukan P4H® > Koji je najefikasniji način zaštite od drugih infekcija nakon preležanog COVID-19 ?

Koji je najefikasniji način zaštite od drugih infekcija nakon preležanog COVID-19 ?

Kako se što brže oporaviti nakon infekcije od novog korona virusa? To je glavna tema u naučnim krugovima, medijima, pa i svakodnevnom razgovoru.

Od prošle godine svet se suočava sa najvećim zdravstvenim problemom 21. veka. Novo-otkrivena bolest, COVID-19 izazvana je novim korona virusom (SARS-CoV-2). COVID-19 ima široku paletu kliničkih prezentacija: od blage prehlade (oko 80%), preko zapalenja pluća (oko 1420%), do teškog akutnog respiratornog sindroma (oko 6%) koji se može završiti i letalno (1%).

 

 

Kućno lečenje, kod pacijenata sa lakšom kliničkom slikom, bez zapaljenja pluća, podrazumeva  mirovanje, uzimanje dosta tečnosti, vitamina i tableta za smanjenje temperature i  ublažavanje bolova. Dužina oporavka, naravno zavisi od simptoma i ozbiljnosti kliničke slike, ali kod 80% pacijenata bolest traje 2-3 nedelje. Kod većine pacijenata, već nakon prve nedelje, temperatura se normalizuje, a u drugoj polako nestaju i ostale tegobe.

Suprotno većini drugih virusnih infekcija, pokazano je da imunske ćelije pacijenta, čak 2-3 meseca nakon oporavka od SARS-CoV-2 infekcije, pokazuju „umor i iscrpljenost“, što dovodi do povećane osetljivosti na druge infekcije (najčešće virusne). Specijalisti klinički imunolozi preporučuju da se nakon normalizacije simptoma akutne SARS-CoV-2 infekcije što pre započne sa jačanjem imunskog odgovora primenom prirodnih preparata koji imaju dokazanu efikasanost na povećanje broja, ali i funkcije imunskih ćelija.

Koji je najbolji način da se brzo oporavimo i zaštitimo organizam od drugih infekcija nakon COVID-19?

Imunoglukan P4H® je dokazano efikasan u jačanju imunog odgovora kod svih respiratornih infekcija i može se preporučiti i radi bržeg oporavka imunskog odgovora nakon preležanog COVID-19. Zbog svoje dokazane efikasnosti stavljen je na listu preporučenih imunomodulatora za jačanje imunog odgovora, što je i objavljeno i u stručnoj literaturi evropskih imunologa1.                                                                

Imunoglukan P4H®sa vitaminom C i cinkom možete primenjivati za opravak i normalizaciju oslabljenog imuniteta nakon preležane SARS-CoV-2 infekcije jer povećava aktivnost i broj imunih ćelija koje su nam neophodne u ovom periodu, kako bismo se zaštitili od drugih infekcija koje vrebaju u okolini.

I za kraj, ne zaboravite da je organizmu neophodan odmor, san i kvalitetna ishrana.

Čuvajte sebe i vaše najbliže uz Imunoglukan P4H.

 

Literatura: 1Jesenak et al. Front Cell Infect Microbiol. 2020 Jun 30;10:364.

Dodatak ishrani Imunoglukan P4H® ne smeju uzimati pacijenti sa presađenim organima. Pacijenti koji su na terapiji imunosupresivima mogu uzimati Imunoglukan P4H® samo po prethodnom savetovanju sa lekarom.

Dodatak ishrani nije zamena uravnoteženoj i raznovrsnoj ishrani.