Početna >Imunoblog >Stručno > Preporuke za dobar imuni sistem starijih osoba

Preporuke za dobar imuni sistem starijih osoba

Imuni sistem se sastoji od mreže ćelija, tkiva i organa koji zajedno obezbeđuju zaštitu organizma. Na njega veoma utiče starenje i zato s godinama postaje manje osetljiv na različite nadražaje. Posledica toga je da su starije osobe podložnije zaraznim bolestima i treba im više vremena za oporavak, slabije reaguju na vakcinisanje i sklone su kancerogenim i nekim autoimunim bolestima.

Na rad imunog sistema bitno utiče i zdrav način života. Zbog toga su za starije osobe naročito važni zdrava i uravnotežena ishrana, dovoljno kretanja i zaštita vakcinisanjem od zaraznih bolesti.

 

 

Kako se imuni sistem menja sa godinama?

Jedna od najistraženijih posledica starenja je smanjenje funkcionisanja imunog sistema. Imuni sistem starijih osoba ne reaguje slabije samo na nove uzročnike bolesti već i na uzročnike bolesti sa kojima su se osobe već srele u prošlosti. Posledica toga je da su starije osobe osetljivije na zarazne bolesti poput npr. gripa.

S druge strane, upale koje se javljaju zbog urođenog imunog sistema su intenzivnije i dugotrajne. Zbog toga se kod starijih osoba češće javljaju inflamatorne bolesti poput kardiovaskularnih bolesti, Alzheimerove i Parkinsonove bolesti kao i osteoartritisa.

Vakcinisanjem se štitimo od zaraznih bolesti

Rizik od zaraznih bolesti možemo smanjiti vakcinisanjem. Grip je visokozarazna virusna bolest koja je najrizičnija upravo za starije osobe, decu do pet godina i trudnice jer kod tih rizičnih grupa obično prelazi u oblik ozbiljne bolesti. Zato stručnjaci preporučuju vakcinisanje jer to ne sprečava samo razvoj bolesti već i komplikacije koje često prate bolest.


Na žalost, vakcinisanje starijih osoba značajno smanjuje rizik od razvoja gripa, ali ne možemo u potpunosti da garantujemo da se bolest neće razviti. 

Na žalost, vakcinisanje starijih osoba značajno smanjuje rizik od razvoja gripa, ali ne možemo u potpunosti da garantujemo da se bolest neće razviti. Problem je u tome što ćelije imunog sistema starijih osoba ne reaguju tako jako na vakcinu kao kod mlađih osoba, pa se kod nekih starijih osoba bolest razvija uprkos vakcinisanju. Važno je naglasiti da vakcinisanje još uvek najviše doprinosi smanjenju rizika od gripa, ali se preporučuje uvažavati i druga uputstva za zaštitu od zaraznih bolesti.

Zdrava i uravnotežena ishrana doprinosi boljem radu imunog sistema

Organizmu je potrebna velika količina energije za efikasan imuni odgovor. Da bismo obezbedili pravu količinu energije, treba da obezbedimo odgovarajuću ishranu. Istraživanja su pokazala da uravnotežena ishrana koja sadrži sve potrebne makronutrijente (ugljene hidrate, proteine) i mikronutrijente (minerale, vitamine) može da poveća efikasnost imunog sistema kod starijih osoba, o čemu svedoči bolji odgovor imunih ćelija. Takođe istraživanja su pokazala da starije osobe koje svakodnevno konzumiraju vitamine i minerale bolje reaguju na vakcinisanje (npr. protiv gripa ili pneumokoknih infekcija) i proizvode više antitela pomoću kojih se organizam bori protiv infekcije.

Fizička aktivnost pozitivno utiče na imuni sistem

Mnoga istraživanja pokazuju da na aktivnost imunog sistema utiče i fizička aktivnost. To je pokazalo i istraživanje koje je sprovela Suzanne G. Leveille sa američkog Nacionalnog instituta za starenje. U istraživanje je uključila 1.365 žena u starosti od 55. do 80. godine kod kojih je šest godina pratila način života. Pokazalo se da su žene koje su bile fizički aktivne imale manji rizik od razvoja infekcija, raka i plućnih bolesti.

Stručnjaci su dokazali da imuni sistem starijih osoba koje su fizički aktivne ima efikasniji odgovor u kontaktu sa uzročnikom bolesti. Razlika između fizički aktivnih i neaktivnih starijih osoba odražavala se u različitoj zastupljenosti imunih ćelija jer je fizička aktivnost povećala broj i aktivnost imunih ćelija koje štite organizam od virusnih i bakterijskih infekcija, kao i kancerogenih promena.

Na koji još način možemo da povećamo rad imunog sistema?

Tokom istorije mnogi lekovi iz kućne apoteke su sadržali neke vrste gljiva, i to zbog pozitivnih efekata koji se danas pripisuju prvenstveno polisaharidima iz grupe beta-glukana. To su veliki molekuli šećera koji su sastavni deo raznih gljiva, a dokazano je da podstiču rad imunog sistema.

Istraživanja koja su norveški i britanski stručnjaci sproveli na više od 100 dobrovoljaca pokazala su da beta-glukani pozitivno utiču na rad imunog sistema i aktiviraju proizvodnju imunih ćelija kod starijih osoba. Beta-glukane možemo da uzimamo i u obliku dodataka ishrani – jedan od najpoznatijih je Imunoglukan P4H® koji sadrži beta-glukane iz gljive bukovače.

Literatura
 
  • Pinti M. i sur., 2016. Aging of the immune system – focus on inflammation and vaccination. European Journal of Immunology, 46(10): 2286-2301.
  • Faragher R. i sur., 2014. Better immunity in later life: a position paper. Age (Dordr), 36(3): 9619.
  • Bigley A.B. i sur., 2013. Can exercise-related improvements in immunity influence cancer prevention and prognosis in the elderly?
  • Nikolich-Zugich J., 2014. The aging immune system: Challenges for the 21st Century. Seminars in Immunology, 24(5): 301-302.
  • Pae M. i sur., 2012. The role of nutrition in enhancing immunity in aging. Aging and Disease, 3(1): 91-129.
  • Senchina D.S. in Kohut M.L., 2007. Immunological outcomes of exercise in older adults. Clinical interventions in Aging, 2(1): 3-16.
  • Smetana J. i sur., 2018. Influenza vaccination in the elderly. Human Vaccines & Immunotherapeutics, 14(3): 540-549.
  • Fuller R. i sur., 2017. Yeast-derived beta-1,3/1,6 glucan, upper respiratory tract infection and innate immunity in older adults. Nutrition, 39-40:30-35.
  • Gaullier J.M. i sur., 2011. Supplementation with a soluble beta-glucan exported from Shiitake medicinal mushroom Lentinus edodes (Berg.) singer mycelium: a crossover, placebo-controlled study in healthy elderly. International Journal of Medicinal Mushrooms, 13(4):319-326.

 

 

Dodatak ishrani Imunoglukan P4H® ne smeju uzimati pacijenti sa presađenim organima. Pacijenti koji su na terapiji imunosupresivima mogu uzimati Imunoglukan P4H® samo po prethodnom savetovanju sa lekarom.

Dodatak ishrani nije zamena uravnoteženoj i raznovrsnoj ishrani.