Doc. dr Mateja Logar
specijalista infektolog, Infektivna klinika Ljubljana
Početna >Imunoblog >Stručno > Razlika između prehlada i gripa

Razlika između prehlada i gripa

Bolesti disajnog sistema kao što su prehlada i grip su najčešći uzrok poseta lekaru i brojnih izostanaka sa nastave ili posla. I prehlada i grip spadaju u virusne bolesti, a drugom rečju ih nazivamo viroza. A kako prepoznati kada nas je napala samo prehlada, a kada imamo posla sa gripom? 

 

 

Prehlada

Od prehlade najčešće obolimo u jesenjim zimskim mesecima, od septembra do aprila. Uzrok mogu biti prvi dani škole, a istina je takođe da se po hladnom vremenu češće i duže zadržavamo u zatvorenim prostorijama, što povećava mogućnost prenosa virusa. To se brzo vidi u vrtićima, školama i unutar porodice jer se tamo infekcije najbrže šire. Prehladu uzrokuju virusi iz više različitih porodica virusa. Poznato je više od 100 različitih virusnih podtipova prehlade i zato od njih možemo oboleti veoma često. 

Kako se javlja infekcija sa prehladom?

Većina virusa zbog kojih obolimo od prehlade nalazi se u sekretu iz nosa, a najviše se izlučuje od drugoga do četvrtog dana bolesti.

Možemo se inficirati: 

 • direktno, odnosno prenosom sekreta iz gornjih disajnih puteva obolele osobe na kožu i sluzokože. Infekcija je moguća putem kontakta sa predmetima na kojima se nalazi sekret iz gornjeg dela disajnog sistema; 
 • kapljično, odnosno većim česticama sekreta iz gornjega dela disajnog sistema koji dolaze u vazduh kijanjem ili kašljanjem, a zatim na kožu i sluzokože budućeg bolesnika. 

Prehlada u naše telo najčešće ulazi kroz nos, ali može i kroz oči. U zadnjem delu nosa i krajnicima se virusi zatim razmnožavaju i vezuju za receptore na sluzokoži. Tako ulaze u ćelije i podstiču inflamatornu reakciju zbog koje se postepeno javljaju karakteristični simptomi prehlade: kijanje, kašalj, zapaljenje očiju i bolovi kod gutanja. 


Simptomi se mogu pojaviti 10 sati posle infekcije.

Kakvi su simptomi prehlade?

Znaci i simptomi prehlade se razlikuju od bolesnika do bolesnika, a svi su blagi. Inkubacioni period za prehladu je kratak i većinom traje od 2 do 5 dana. 

Obično se mogu javiti:

 • sekret iz nosa, koji može biti gnojan,
 • začepljenje nosa,
 • kašalj,
 • bolno grebanje i peckanje u ždrelu.

Drugi simptomi i znakovi su ređe prisutni:

 • visoka temperatura (obično kod male dece),
 • opšte loše stanje tela, 
 • bolovi u mišićima,
 • kijanje,
 • promuklost,
 • osećaj peckanja u očima,
 • gubitak čula okusa,
 • bolovi u ušima.

 

 

Kako lečiti prehladu?

Prehlada je blaga bolest koja posle 7 do 10 dana prolazi sama od sebe. Kašalj i opšte loše stanje mogu da traju i do tri nedelje. Kod dece tegobe traju duže nego kod odraslih, a u pravilu nestaju za 10 do 14 dana. Lečenje prehlade je simptomatsko, što znači da lečimo, odnosno olakšavamo simptome. Za lakše disanje mogu se uzeti dekongestivi, koji će očistiti sluzokožu nosa, a za ublažavanje bolova mogu se uzeti paracetamol i nesteroidni antireumatici. 

Prehlada sama po sebi nije opasna, ali zbog nje možemo biti podložniji drugim bolestima ili se mogu pogoršati druga patološka stanja. U približno 0,5% do 2% slučajeva prehlade bolest se komplikuje zbog druge bakterijske infekcije, npr. upale paranazalnih sinusa, srednjeg uha ili pneumonije, a moguće je i pogoršanje hronične bolesti pluća. Brojni virusi koji kod odraslih uzrokuju samo prehladu kod odojčadi i male dece mogu da izazovu bronhiolitis.

Prehlada ili gripa?

Obe bolesti, i prehlada i grip, su virusne bolesti disajnog sistema, odnosno viroze, ali se ipak prilično razlikuju. I virus gripa se javlja naročito u zimskim mesecima, a zbog velike infektivnosti grip se javlja u obliku većih ili manjih epidemija, ponekad čak pandemija. Svi simptomi gripa izbijaju odjednom i obično traju jednu nedelju: visoka temperatura, suvi kašalj, bolovi u mišićima i glavobolja.

Za razliku od prehlade, gde se simptomi javljaju postepeno jedan za drugim, grip započinje iznenada. 

Pri razlikovanju može da nam pomogne ova tabela:

PREHLADA

GRIP

Postepen početak Iznenadan početak
Loše opšte stanje Visoka temperatura
Bolovi pri gutanju Izraziti bolovi u mišićima i zglobovima
Curenje nosa Glavobolja
Upala očiju Suvi kašalj
Kijanje Gubitak apetita
Kašalj
Bolovi u mišićima i zglobovima
Gubitak apetita
Visoka temperatura – naročito deca

Pažljivim praćenjem simptoma i opšteg stanja brzo možemo da zaključimo koja viroza nas je napala. Ali bez obzira na to da li nas je napao grip ili prehlada, preporučuje se da se tokom lečenja dobro odmorimo, pijemo mnogo tečnosti i ojačamo imunitet, a prvenstveno da sprečimo dalje širenje infekcije na članove porodice kao i kolege na poslu. Ako nema komplikacija, obe bolesti prolaze u roku od jedne nedelje. To vreme moramo odvojiti samo za sebe i svoje zdravlje. 

Nikako nemojte da zaboravite da je vakcinisanje protiv sezonskog gripa dokazano najefikasniji način sprečavanja obolevanja i komplikacija koji mogu da budu posledica gripa.

Dodatak ishrani Imunoglukan P4H® ne smeju uzimati pacijenti sa presađenim organima. Pacijenti koji su na terapiji imunosupresivima mogu uzimati Imunoglukan P4H® samo po prethodnom savetovanju sa lekarom.

Dodatak ishrani nije zamena uravnoteženoj i raznovrsnoj ishrani.