Recepti sa gljivama
Bukovača je jedna od lekovitih vrsta gljiva. Poznajemo više vrsta gljiva iz roda Pleurotus, pa tako pored obične bukovače postoji i hrastova bukovača, plava bukovača i druge. Bukovača ili Pleurotus ostreatus je drvna gljiva koja je česta i u našim krajevima. Nalazi se na deblima i panjevima listopadnog drveća, posebno na bukvi, divljem kestenu, brestu i orahu.
Bukovaču možemo da kupimo u jesen na pijaci, a tokom cele godine u bolje snabdevenim prodavnicama. Bukovača je zdrava namirnica bogata vitaminima, mineralima i vlaknima.
Sakupili smo nekoliko izvrsnih recepata sa bukovačama koje možete da zamenite vrganjima ili šampinjonima.

Testenina sa bukovačama
SASTOJCI:
- 1 paket gljiva bukovača (pakovane su u plastičnoj kutiji)
- 500 g testenine (oblik spirale)
- 1 kisela pavlaka
- 1 crveni luk
- 3 čena belog luka
- maslinovo ulje
- malo brašna
- bosiljak
- sveži peršun
- suva mešavina začina
- parmezan po želji
PRIPREMA:
U usoljenoj vreloj vodi kojoj smo dodali kašiku ulja skuvamo testeninu na način al dente (to znači da je testenina skuvana na ugriz, ali ne i raskuvana, dakle baš kao što treba biti; sledite uputstva na vrećici).
Dok se testenina kuva, uzmemo tiganj, sipamo malo maslinovog ulja (kašiku ili dve), dodamo iseckani crveni i beli luk a zatim mešamo dok ne požute. U to ubacimo prethodno oprane i iseckane bukovače; kod ove gljive mogu da se upotrebe svi delovi. Pržimo oko pet minuta, a zatim dodamo kašiku brašna i malo vode pa ponovo promešamo da se kuva. Dodamo bosiljak i začinimo po potrebi. Zatim u sos umešamo kiselu pavlaku i ostavimo da sa kuva još 5 do 10 minuta. Na kraju sos pospemo iseckanim peršunom.
Testeninu prelijte sosom i po želji pospite parmezanom.
Vreme za pripremu: 30 minuta
Količina: za 4 osobe

Supa od bukovača
SASTOJCI:
- 500 g bukovača
- pola crvenog luka
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 kašika suve mešavine začina
- beli biber
- 100 ml slatke pavlake
- 1 kašika limunovog soka
- kuglice za supu ili propržene kockice hleba po želji
PRIPREMA:
Na zagrejanom ulju propržimo iseckani luk, dodamo kriške bukovača, kratko pržimo, dodamo litar vode i kuvamo dok gljive ne omekšaju. Začinimo mešavinom začina i belim biberom, po potrebi dodamo još malo vode i kuvamo još oko pet minuta. Kuvanoj supi dodamo limunov sok i pavlaku, pa posolimo po ukusu. Supi možemo dodati i kuglice za supu ili propržene kockice hleba (krutone).

Pljeskavice sa bukovačama
SASTOJCI:
- 250 g bukovača
- 3 kašike maslinovog ulja
- 1 manji crveni luk
- 1 čen belog luka
- 2 kašike iseckanog vlašca
- 5 kašika prezla ili integralnog brašna
- 2 jaja
- so po potrebi
- 50 g sveže narendanog parmezana
- susam po želji
PRIPREMA:
Gljive očistimo i narežemo na listiće. Ogulimo crveni i beli luk pa ih iseckamo na komadiće. Crveni luk propržimo na zagrejanom ulju. Nakon toga dodamo narezane gljive i beli luk. Pržimo dok ne ispari voda iz gljiva. Dodamo vlašac, prezle, jaja i parmezan. Ostavimo da odstoji 10 minuta da brašno upije tečnost. Ako koristimo prezle, nema potrebe čekati. Masu oblikujemo prstima u pljeskavice i po želji uvaljamo u semenke susama. Stavljamo ih na zagrejano ulje i pečemo sa svake strane tri minuta, odnosno dok ne dobiju zlatnosmeđu boju.
Poslužimo na listićima rukole ili matovilca.
Vreme za pripremu: 15–20 minuta
Količina: za 4 osobe
Izaberite pravi proizvod za sebe
Dodatak ishrani Imunoglukan P4H® ne smeju uzimati pacijenti sa presađenim organima. Pacijenti koji su na terapiji imunosupresivima mogu uzimati Imunoglukan P4H® samo po prethodnom savetovanju sa lekarom.
Dodatak ishrani nije zamena uravnoteženoj i raznovrsnoj ishrani.