Nadja Ott, mr pharm. , regionalni produkt menadžer za Imunoglukan P4H<sup>®</sup>
 Nina Fridrih, mr pharm.
Početna>Imunoblog>Zanimljivo> Zašto se infekcije respiratornog sistema javljaju i u toplijem delu godine i šta alergije i klimatski uređaji imaju sa tim?

Zašto se infekcije respiratornog sistema javljaju i u toplijem delu godine i šta alergije i klimatski uređaji imaju sa tim?

Toplije mesece uglavnom doživljavamo kao vreme opuštanja i regeneracije nakon naporne i stresne godine. A šta može biti gore od prehlade tokom najpopularnijeg perioda u godini? Da li postoji način da izbegnemo ove neugodnosti?

 

 

Priroda je u proleće doista prekrasna – sve je sveže, zeleno i lepo cveta, a topli sunčevi zraci pozivaju nas da izađemo na vazduh. Nažalost, mnogi pate od alergija jer u vazduhu ima mnogo alergena. Sebi možete pomoći tako što ćete ih izbegavati: kod visoke koncentracije polena u okolini radije ostanite u zatvorenim prostorima, a kod kuće i u autu zatvorite prozore. Najmanje polena u vazduhu ima posle kiše i uveče i tada treba provetriti dom ili planirati šetnju. Čak 40% pacijenata sa alergijama sklono je ponavljajućim infekcijama respiratornog sistema.

U prolećnim i letnjim mesecima često smo izloženi velikim promenama temperature i vremena. Temperaturna razlika između jutra i popodneva u proleće može iznositi više od 10 °C, a pri tom nije ništa neobično ako vas iznenadi i kiša. To je prilično velik stres za naš organizam, a posledice mogu biti pad imuniteta i pojava tipičnih simptoma prehlade.

A u letnjim mesecima problem je pre svega u previsokim temperaturama koje snižavamo upotrebom klimatskih uređaja. Velike temperaturne razlike mogu negativno uticati na zdravlje i izazvati zdravstvene probleme. Klimatski uređaji veoma isušuju prostor, a time i sluzokožu respiratornog sistema koja može prestati da obavlja svoju zaštitnu funkciju i izloženija je prodoru mikroorganizama.


Temperaturna razlika između jutra i popodneva u proleće može iznositi više od 10 °C, a pri tom nije ništa neobično ako vas iznenadi i kiša.

Tri praktična saveta za pravilnu upotrebu klimatskih uređaja:

 1. Tokom toplih dana u svakom trenutku nastojimo izbeći vrućinu da bismo se na bilo koji način ohladili, ali moramo biti svesni da prelazak sa toplog na hladno ne sme da bude preveliki šok za organizam. Preporučuje se da razlika između temperature u klimatizovanom prostoru i spoljašnje temperature ne prelazi od 5 do 8 stepeni. Te razlike ćemo teško izbeći prilikom poseta klimatizovanim zgradama, međutim, kad se vozimo svojim automobilom možemo da smanjimo hlađenje od 5 do 10 minuta pre dolaska na cilj da bismo se postepeno prilagodili spoljašnjim temperaturama. Vrlo zagrejan automobil moramo prethodno da provetrimo i malo ohladimo da bismo mogli u njega sesti i uključiti klimu. Jednostavno pravilo je da prostorije ne rashlađujemo na nižu temperaturu od temperature grejanja zimi.
 2. Temperature ne postavljajmo prenisko, uređaje ne usmeravajmo u ljude, a važno je i da ne osećamo strujanje vazduha i nedovoljnu ili preteranu vlažnost vazduha. 
 3. Veoma važno je redovno i pravilno održavanje klimatskih uređaja. Kod neredovnog održavanja u klimatskom uređaju se razmnožavaju mikroorganizmi koji se tokom njegovog rada oslobađaju u vazduh, a njihovo udisanje može da izazove infekcije i upale.

Sve navedeno može da izazove neprijatne simptome – bolove u grlu, zapušen nos ili curenje nosa, glavobolju, suzenje očiju ili suve oči, opštu malaksalost, a mogu takođe da se jave pogoršanje astme ili rinitis (tj. zapaljenje sluzokože nosa). Ovo stanje znači za organizam hronični stres koji dugoročno uzrokuje pad imuniteta.

Koje su jednostavne mere za jačanje imunog sistema?

 • Zdrava i regulisana ishrana
  U toplijem delu godine, kada smo izloženi vrućini, zdrava ishrana i dovoljan unos tečnosti su još važniji za naš imuni sistem. Regulišite ishranu sa dovoljno povrća i voća lokalnog porekla jer ima veću hranljivu vrednost od povrća i voća koje je dugo vremena skladišteno i transportovano.
 • Zdrave životne navike
  Pobrinite se da vaše telo bude u dobroj kondiciji da bi se brže i lakše borilo protiv virusa i bakterija. Već pola sata umerene fizičke aktivnosti dnevno koja ubrzava rad srca pokazuje blagotvorno dejstvo na fizičko i mentalno zdravlje. Odvojite svakodnevno bar 15 minuta za sebe i radite ono što vam odgovara, bilo da je reč o kratkoj šetnji, meditaciji ili samo o uživanju uz vaš najomiljeniji čaj ili kafu na balkonu dok slušate zvukove kapi kiše ili cvrkutanja ptica. To će vam pomoći da smanjite stres koji štetno utiče na rad imunog sistema. Za potpuno jačanje odbrambenih snaga tela moramo neprestano voditi brigu za održavanje ravnoteže tela i duha.
 • Imunoglukan P4H® – prirodan izbor za veću otpornost
  Zdrav imuni sistem može nas dugoročno zaštititi od infektivnih bolesti i zato je ponekad poželjno uzimati preparate koji ga jačaju.

Imunoglukan P4H® sadrži prirodni bioaktivni polisaharid izolovan iz gljive bukovače. Nakon što se veže za receptore imunih ćelija, ovaj sastojak aktivira imunu reakciju po čitavom telu. Sadrži i vitamin C i cink, važne antioksidanse koji deluju kao podrška, štite ćelije od uticaja štetnih materija iz okoline i nadoknađuju povećanu potrebu za tim vitaminima kod iscrpljenosti i infekcija.

Pobrinite se da vaše telo bude u dobroj kondiciji da bi se brže i lakše borilo protiv virusa i bakterija.

Dodatak ishrani Imunoglukan P4H® ne smeju uzimati pacijenti sa presađenim organima. Pacijenti koji su na terapiji imunosupresivima mogu uzimati Imunoglukan P4H® samo po prethodnom savetovanju sa lekarom.

Dodatak ishrani nije zamena uravnoteženoj i raznovrsnoj ishrani.