Prirodni sastav i kvalitet

Prirodni izvor Imunoglukana

Imunoglukan® je visokoprečišćeni prirodni ekstrakt iz gljive bukovače. Još stari Kinezi su upotrebljavali gljive za lečenje, ali su naučnici tek u prošlom veku utvrdili koje materije u gljivama utiču na čovekov imuni sistem. Koncentrišu se na jedinjenja koja mogu pozitivno ili negativno da utiču na biološki odgovor imunih ćelija.1

Proizvodi Imunoglukan P4H®sadrže patentirani, posebnim tehnološkim postupkom izolovani Imunoglukan®. Za proizvodnju se upotrebljavaju gljive koje se uzgajaju na evropskim uzgajalištima (Mađarska, Češka Republika, Slovačka i Slovenija). Kod svake proizvodnje Imunoglukana upotrebljavaju se sveže uzgojene gljive.

Polisaharidi i beta-glukani

Gljive i biljke sastoje se od polisaharida, dugolančanih molekula sastavljenih od više jedinica šećera. Poli znači »puno«, a saharid znači »šećer«. S obzirom na to kako se polisaharidi organizuju u strukturne jedinice i kako se međusobno vezuju, određuju koja jedinjenja stvaraju.

Posebnu konfiguraciju polisaharida čini molekul koji se naziva beta-glukan2. Beta-glukani se međusobno razlikuju i imaju različite efekte na ljudski organizam. Uticaj beta-glukana na imuni sistem neposredno zavisi od porekla, strukture, čistoće i sposobnosti ostvarivanja potpune veze sa receptorima ćelija imunog sistema. Najbolji imunomodulatorni efekat imaju nerastvorljivi razgranati beta-(1,3/1,6)-D-glukani izolirani iz gljiva, kao što je na primer Imunoglukan®.

Kako nastaje Imunoglukan P4H®?

Kontrola kvaliteta

Proizvodnja proizvoda Imunoglukan P4H® odvija se kod proizvođača koji su inače specijalizovani za proizvodnju lekova i osiguravaju kvalitet u skladu sa standardima GMP i ISO 22000. Tokom čitavog postupka proizvodnje proizvodi Imunoglukan P4H® takođe se kontrolišu u skladu sa sistemom HACCP, koji obezbeđuje kvalitet hrane.

Proizvodi Imunoglukan P4H® dostupni su samo u apotekama jer tamo distribucioni lanac omogućuje neprekidnu kontrolu uslova transporta i skladištenja. Pored toga krajnjem kupcu omogućen je stručni savet farmaceuta.

Analitički sertifikati

Svaka serija gotovog proizvoda ima analitički sertifikat o kvalitetu i količini sastojaka (Imunoglukan®, vitamin C i cink), a na želju je dostupan i široj javnosti.

Sadržaj sastojaka redovno proveravamo u spoljašnjim laboratorijama. Svi naši proizvodi podvrgavaju se redovnim godišnjim pregledima zdravstvenog inspektorata.

Svi analitički sertifikati dostupni su i apotekama.

Bezbednost i nutrivigilanca

Navedena klinička ispitivanja potvrđuju sigurnost proizvoda Imunoglukan P4H® kod odraslih i dece od navršene 1. godine. U svakom slučaju, kod male dece preporučuje se savetovanje sa pedijatrom. Imunoglukan P4H® nije primeren za decu do jedne godine jer kod tako male dece nema kliničkih ispitivanja.

Nutrivigilanca je evropska veza namenjena prepoznavanju novih rizika, prvenstveno povezanih sa uzimanjem dodataka ishrani, obogaćene hrane i nove hrane. U Srbiji i većini država članica EU nutrivigilanca nije zakonski propisana. U Medisu smo taj sistem uspostavili još 2015. godine i pratimo eventualna neželjena dejstva proizvoda Imunoglukan P4H®

Izvori

1. Kreft S.; Kočevar Glavač N.; Sodobna fitoterapija, 2013
2. Halperen G.M.; Healing mushrooms, 2006

Klinička ispitivanja

Imunomodulatorni efekat i posledično uticaj na smanjenje broja infekcija disajnog sistema potvrđuju brojna klinička ispitivanja koja su dostupna u stručnoj literaturi i na PubMedu.

 

 

 

 

Za više informacija pitajte svog lekara ili farmaceuta.

Dodatak ishrani Imunoglukan P4H® ne smeju uzimati pacijenti sa presađenim organima. Pacijenti koji su na terapiji imunosupresivima mogu uzimati Imunoglukan P4H® samo po prethodnom savetovanju sa lekarom.

Dodatak ishrani nije zamena uravnoteženoj i raznovrsnoj ishrani.